Получаваш подарък за всяка поръчка с регистрация! Доставката на поръчки, над 59 лв., е безплатна.

Черен Петък!? Готови ли сте!?

17.11.2023

Всяка година хората по цял свят чакат с нетърпение така наречения „Черен петък“, с който се открива сезона на разпродажбите и предпразничния шопинг (пазаруване). 

Ето малко интересна информация за едно от най-големите събития в годината.

Черен петък в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за обявяване на началото на коледния пазар и коледните разпродажби.

На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Поради големият интерес на много служители, голяма част от работодателите дават отпуска на служителите си, за да могат да се възползват от намаленията. В деня на Черния петък магазините отварят много рано – около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги – даже в полунощ.

Интересът на потребителите към Черния петък постоянно нараства, което личи от класацията на 10-те дни в годината с най-големи продажби:

  • между 1993 и 2001 г. денят е заемал между 5-о и 10-място;
  • през 2002 и 2004 г. този ден е на второ място;
  • през 2003 и 2005 г. – денят е на първо място по продажби.

Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.

Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки, но безуспешно. 

С течение на времето традицията, възникнала в САЩ, се е разпространила по цял свят и у нас.

Ако знаете още интересни факти за събитието, споделете с нас.